Te simpel?

Leef zoals jij wilt

Te simpel?

Hoe kan het dat een simpele oplossing voor veel problemen en uitdagingen als ‘niet goed genoeg’ beschouwd kan worden? ‘It’s complicated’, zeggen we dan.

Of vinden we een makkelijke oplossing niet aansluiten bij ons probleem omdat dat zou inhouden dat je die oplossing direct zou kunnen uitvoeren en je probleem dan is opgelost? Vinden we onze problemen ergens toch wel fijn genoeg om ons aan vast te houden?

Neem nou overgewicht, te zwaar zijn, of misschien wel een paar kilootjes te veel op die buik. Hoe komt het dat dé oplossing: minder eten! geen oplossing is?  ‘Ja, maar…’, wordt er dan gezegd, ‘er gaat natuurlijk nog een hele psychologische gedachtengang aan vooraf die verklaard waarom ik dan te veel eet of waarom ik het gewicht er niet van af kan houden. Eerst moet daar aan gewerkt worden en dan pas zal ik blijvend afvallen…’.

Maar luister: al heb je je hele hebben en houwen bij die psycholoog neergelegd. Al is er helemaal duidelijk van voren naar achter waarom je te dik bent en wat voor mechanismes daar aan ten grondslag liggen, dan nóg val je daar bij die psycholoog op de bank geen grammetje af.

Hetzelfde met irritante gedachten: Je kan je vervelende, lamleggende gedachten denken óf met dezelfde moeite, dezelfde methodieken, dezelfde energie andere dingen denken die leuker en opbeurender voor je zijn. Maar nee, ook daar:…eerst weer uitpluizen waarom je dat doet voordat je ermee kan stoppen.

Je kan je ergens helemaal in vastbijten, je er verbitterd over voelen en je leven daardoor laten leiden -of is het lijden?- en je kan het allemaal gaan beredeneren voordat je het los laat…Dat zijn allemaal keuzes…

Luister, ik als psycholoog ben natuurlijk helemaal voor uitpluizen en oorzaken en gevolgen blootleggen, maar…get real: het kan ook allebei tegelijk: én uitpluizen én stoppen met het destructieve gedrag. Hoe? Door ermee te stoppen: stop met zoveel eten, stop met piekeren, stop met je verbitterd voelen, stop er mee…stop!

Waar begint de snelste beweging? Waar krijg je nou de snelste boost van omdat je gelijk resultaat ziet en voelt? Met het tot de bodem uitzoeken van waarom je de dingen die je doet doet? Of met het accuut stoppen van hetgeen je aan het doen bent?

Ik weet het wel! Maar ja, te simpel zeker? Ik geef je onderstaande nog even mee:

<<Als je iets écht wilt, vind je altijd een weg.
 Als je iets niet wilt, vind je altijd een excuus.>>

Waar zit jij als je even goed naar jezelf kijkt? Pak die spiegel er maar bij…welke stelling is op jou van toepassing?

Samen uitzoeken welke wegen er zijn? Bel (06-15284302) of mail me (info@timl.nl)!

nl_NLDutch