Ja, maar…

Leef zoals jij wilt

Ja, maar…

‘Ja, maar…’. Als je eens gaat letten op hoe vaak je je zinnen met deze twee woorden begint, dan zal het je verbazen. En wat zegt ‘ja, maar…’ nou eigenlijk? Het zegt vaker dan niet: ik hoor je wel, maar ik doe toch wat ik zelf in mijn hoofd heb’ of  ‘ik hoor wat je zegt, maar wat jij wilt gaat absoluut niet lukken’. Het eerste deel is erg positief: je bent gehoord. Het tweede deel is jammer. Jammer omdat je ook echt alleen maar gehoord bent…er wordt niet naar je geluisterd. Er wordt niet met je meegedacht. Het idee, het plan stopt there and then. Gemiste kans!

Wat vind je van een ‘Ja, en…’-reactie? Niet alleen luister je dan naar wat de ander zegt, maar je gaat ook nog eens met de ander meedenken hoe je het plan wél tot uitvoering kan brengen. Je ziet niet alleen maar de spoken en beren op de weg, nee, je ziet de beren EN de weg…dat is nog eens beweging! De redenen waarom het allemaal niet zou kunnen zijn snel gemaakt, maar ga nou eens uit van de oplossingen? Geld kan je sparen, tijd kan je vrijmaken, kwaliteiten kan je ontwikkelen, mensen kan je inzetten et cetera et cetera.

Dus, hierbij een challenge: Vandaag komt alleen nog maar ‘Ja, en…’ in jouw antwoorden voor. Eerst kijken hoe het wel kan. Punt.

En ga dan aan het eind van de dag met een lekker kopje thee of warme melk – if needs be – eens zitten om je dag te overdenken: Wat heb jij voor andere ervaringen gehad en voor dingen beleefd in vergelijking met gisteren?
Heb je een leuke dag gehad? Een écht leuke dag?
‘Ja, en…’ doet je energie stromen en geeft je weer lol in de dingen die je doet en nu ook daadwerkelijk onderneemt.

Ja of niet dan?

nl_NLDutch