Loslaten is vernieuwen…

Leef zoals jij wilt

Loslaten is vernieuwen…

Deze wijsheid komt van mijn telefoon…ja, echt! Als ik met mijn smartphone naar de Facebook-App ga en ik sleep het scherm naar beneden, dan staat daar deze levensgrote wijsheid: Loslaten is vernieuwen. Wat mijn telefoon doet, is de pagina bijwerken en de laatste nieuwsberichten uploaden, maar ik vind dat deze uitspraak verder reikt dan dat.

Op het moment dat je iets loslaat, toegeeft dat het is zoals het is en er niets meer aan wil veranderen, dan zal je zien dat er nieuwe dingen gebeuren. Dat je nieuwe dingen ziet die je daarvoor nog niet kon zien vanwege die oogkleppen die je op had.
Laat vooropstaan echter dat ik hier niet promoot dat je je er dan maar bij neer moet leggen, want dat is geen loslaten in mijn beleving, dan heb je het opgegeven. Emoties die daarbij horen zijn moedeloosheid, niet meer verder kunnen, niets meer ondernemen of te wel: wegzakken in depressieve gedachten. Nee, ik heb het hier over het leven nemen zoals het is. Met alle onhandige dingen, maar ook de leuke dingen die daar bij horen.

En mocht je de situatie dan toch liever anders zien? Werk dan vanuit wat er nu is – accepteer dat ten volle – en ga dan eens kijken waar je graag zou willen zijn. Pak je einddoel en probeer dan eens in stappen terug te denken. Wat voor stappen moet je nemen om daar te komen? Werk achteruit: van het einddoel naar de situatie waar je je nu in bevindt. En als je al die stappen helder hebt, neem dan de eerste die je kan zetten vanuit waar je nu bent. Evalueer de stappen die je zet, kijk regelmatig of je nog de juiste richting opgaat of misschien wijzigt je koers wel halverwege. Geeft niets. Kijk weer naar je einddoel en zet de acties wederom om in stappen die haalbaar zijn.

En zo zal je zien dat door het accepteren van de situatie nu – en het nemen van stappen om te komen waar je wilt zijn – dit je ook daadwerkelijk leidt tot daar waar je wil zijn. Door los te laten dat je dat moment of die situatie anders wilde, ben je gaan vernieuwen. En dan ben je inene op het punt uitgekomen waar je graag wilde zijn, kijk je naar je telefoon, zie je Loslaten is vernieuwen en denk je: ‘ Ja, dat klopt nog ook’.

Geweldig!

Welke stappen ga jij zetten de aankomende tijd?

nl_NLDutch