Haast

Leef zoals jij wilt

Haast

Heb je wel eens nagedacht over haast? Waarom je haast hebt? Wat haast met je doet? Wat ‘haast hebben’ eigenlijk betekent?

Haast is een manier van omgaan met jezelf – ja echt: met jezelf – waarbij je jezelf onnodig en veel spanning toebrengt…vrijwillig. Want haast leg je jezelf op. Neem nu eens de houding aan van iemand die haast heeft. Ja, ik bedoel nu: achter je computer, al kijkend naar je telefoon of waar je deze post ook maar leest! Wat gebeurt er met je lijf? Je spant het aan.
Nee nee, nu niet weer ontspannen…hou het maar een tijdje aan zo…vermoeiend niet? Dat doe je jezelf dus aan – continu, dag in dag uit…-  als je het gevoel hebt steeds achter de feiten aan te lopen. Als jij steeds net op tijd met klotsende oksels op je afspraken verschijnt. Haast is niet goed voor de mensch….eigenlijk is haast een soort uiting van passieve agressie naar jezelf. Denk daar maar even over na!

En dit zijn alleen nog maar de gevolgen voor jou, maar voor je omgeving dan? ‘Snel, snel, snel’ is wat je uitstraalt. ‘Druk, druk, druk’  is wat je zegt. Geen rust voor jou, dus ook zeker geen rust voor de ander: ‘Opschieten, liever gisteren dan nu!’ Klinkt dit bekend? Dat doet wat met de mensen om je heen! Die worden al gespannen als ze aan je denken. Vind je dat leuk? Nee toch!

Kortom, het is een lose-lose situation. Je hebt schouders, een rug en een nek die vast zitten van de spanning en je omgeving ontwijkt je of is alleen maar kortaf tegen je. Jij hebt geen oprechte aandacht voor de ander, want daar is allemaal geen tijd voor…en als ik nou echt helemaal de doom-side wil opzoeken, dan zou ik net zolang kunnen schrijven totdat je ergens als een plank zo stijf in een hoekje zit te vereenzamen.

Maar nee, we gaan voor de positieve, happy ending met de makkelijkste oplossing: tijd maken! Tijd om rustig op te staan, tijd om rustig de kinders naar school te brengen, tijd om op je gemak je krant te lezen en tijd om aandacht te hebben voor de mensen waar je je mee omringt. En waar haal je die tijd vandaan? Door eerder op te staan – open deur – maar ook door te singletasken, door prioriteiten te stellen en te voelen wat voor jou belangrijk is. Al die moetjes het raam uit! Liever vóór dat raam de tijd nemen om je kind uit te zwaaien. Kleine moeite, groot plezier! En daarna…lekker die krant met een kopje thee…tijd genoeg! Als je maar wilt…

nl_NLDutch